Sinds 15 juli kunt u onbelast bijverdienen tot 6.130 euro per jaar, met een maximum van 510,83 euro per maand. Let op het gaat om bij-verdienen. Dit fiscaal gunstregime telt enkel voor wie al een hoofdberoep heeft, en voor gepensioneerden.
Wie mag bijverdienen?
U kunt onbelast bijklussen als u...
- Werknemer bent en minstens 4/5 werkt.
- Zelfstandige bent in hoofdberoep.
- Gepensioneerd bent.
Hoeveel bijverdienen?
U mag maximum 6.130 euro per jaar bijverdienen (bedrag voor aj. 2019, basisbedrag 3.830 euro). Per maand mag u maximaal 510,83 euro bijverdienen (voor aj. 2019, basisbedrag 319 euro). Werkt u in een seizoensgebonden sector dan wordt het maandelijks maximum opgetrokken tot iets meer dan 1.000 euro (het jaarlijks maximum blijft 6.130 euro).
Welke activiteiten?
U kunt bijverdienen in één van de volgende sectoren: verenigingswerk, diensten van burger tot burger en de deeleconomie (die al langer van een gunstregime genoot).
Verenigingswerk omvat diensten voor socioculturele verenigingen zonder winstoogmerk. Het gaat onder meer om gidsen, animators, sporttrainers. Let op verenigingswerk is niet hetzelfde als onbetaald vrijwilligerswerk (waarvoor een vrijwilliger alleen een onkostenvergoeding krijgt).
Diensten van burger tot burger zijn niet-professionele diensten die u verricht voor een andere particulier. Alleen occasionele diensten zijn toegelaten (elke week het gras van de buren afrijden valt er bv. niet onder). Het gaat om diensten als:
- kinderoppas,
- bijles geven,
- kleine onderhoudswerken,
- hulp bij administratie,
- kleine IT-problemen oplossen.
In de deeleconomie verleent u diensten via een erkend onlineplatform. Dit regime bestond al langer. De bestaande regels blijven gelden, maar het huidige maximumbedrag van 5.000 euro wordt opgetrokken tot 6.130 euro.
Het maximumbedrag telt voor de drie categorieën samen.
De overheid heeft de site www.bijklussen.be opgezet met meer info. Wilt u aan de slag dan vindt u daar meer info. U kunt zich er ook als dienstverlener registreren. Als u een job heeft voor een klusser, kunt u ook daar terecht.
Beroepsverenigingen naar Grondwettelijk Hof
De Boerenbond en Unizo vinden dat de Bijkluswet oneerlijke concurrentie veroorzaakt tegenover de activiteiten van hun leden. Beide verenigingen stappen naar het Grondwettelijk Hof om de wet te laten vernietigen.