Hebt u een burgerlijke maatschap en is die al ingeschreven als onderneming?
De hervorming in het ondernemingsrecht kwalificeert een burgerlijke maatschap als onderneming. Dit ongeacht de aard van activiteiten van de maatschap. Dit brengt enkele belangrijke gevolgen met zich mee.
De verplichting inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen
Een nieuwe burgerlijke maatschap moet voor de aanvang van haar werkzaamheden een inschrijving nemen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). De bestaande maatschappen krijgen hiervoor de tijd tot 30 april 2019 om zich in te schrijven. Bovendien valt de burgerlijke maatschap als onderneming onder de bevoegdheid van de ondernemingsrechtbank.
Het voeren van een boekhouding
De burgerlijke maatschap moet voortaan verplicht een boekhouding bijhouden. Voor de nieuwe maatschappen geldt de boekhoudverplichting meteen. De bestaande maatschappen zijn boekhoudplichtig vanaf het eerste volledige boekjaar dat een aanvang neemt na 30 april 2019. Voor maatschappen die per kalenderjaar werken, startend op 1 januari, zal dus vanaf het boekjaar dat start op 1 januari 2020, deze boekhoudplicht moeten worden nageleefd.
Het voeren van een dubbele boekhouding is de regel. Een vereenvoudigde boekhouding is toegelaten indien de omzet over het laatste boekjaar de 500.000 euro (exclusief btw) niet overtreft.
Alle maten zijn hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de maatschp
De gevolgen naar aanleiding van de hervorming van de vennootschapswetgeving blijven eerder beperkt en bevestigen voornamelijk de principes van het vroegere Wetboek van Vennootschappen.
Als gevolg van de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen zal de anonimiteit van familiale structuren niet meer mogelijk zijn. Niettemin blijft de maatschap een bijzonder nuttig planningsvehikel.
Wij staan u graag te woord indien u meer informatie wenst over de impact op uw burgerlijke maatschap.