Huwen is een belangrijke beslissing voor levenspartners. De stap met alle toeters en bellen vergt veel voorbereiding waar reikhalzend naar uitgekeken wordt. Toch staan weinig (aanstaande) echtgenoten stil bij het juridische luik van huwen en evenmin bij het opmaken van een huwelijkscontract.
Wat is een huwelijkscontract?
Een huwelijkscontract is een notariële akte waarbij echtgenoten hun huwelijksvermogensrecht kunnen regelen. Zo kunnen zij de financiële gevolgen van hun huwelijk ten opzichte van elkaar vastleggen, de eigendom van goederen bewijzen, bepalen hoe de goederen beheerd zullen worden en de verdeling bij het einde van het vermogensstelsel door overlijden of echtscheiding nader bepalen.
Welke huwelijksvermogensstelsels bestaan er?
De (aanstaande) echtgenoten kunnen kiezen uit de volgende huwelijksvermogensstelsels:
- Het wettelijk stelsel;
- Het stelsel van scheiding van goederen;
- Het stelsel van de algehele gemeenschap.
Waarom een huwelijkscontract opstellen?
Toch is het kiezen voor een ander huwelijksvermogensstelsel niet de enigste reden waarom een huwelijkscontract wordt opgesteld. De echtgenoten kunnen immers het wettelijk stelsel behouden maar verfijnen door specifieke clausules toe te voegen. Bijvoorbeeld clausules waardoor de langstlevende partner bij het overlijden de keuze heeft om alle of een deel van de gemeenschappelijke goederen in volle eigendom te krijgen of alleen in vruchtgebruik. Het huwelijkscontract is een essentiële stap om uw levenspartner te beschermen voor de vele gebeurtenissen in een mensenleven. U creëert voor elkaar een zekere vrijheid die het juridische comfort biedt wanneer zich een onvoorziene gebeurtenis voordoet.
Wat gebeurt er wanneer er geen huwelijkscontract is?
Een huwelijkscontract opstellen is niet verplicht. Is er géén huwelijkscontract opgesteld, dan vallen de echtgenoten automatisch onder het wettelijk stelsel. Dit betekent onder meer dat de goederen en inkomsten van de partners automatisch in een gemeenschappelijk en eigen vermogen worden verdeeld. Velen maken er geen gebruik van omdat ze zich perfect kunnen vinden in het wettelijk stelsel.
Wanneer kunt u een huwelijkscontract opstellen?
Waar een huwelijkscontract doorgaans opgesteld wordt voor het huwelijk, is het ook mogelijk na het huwelijk. U kan steeds wijzigingen aanbrengen tijdens het huwelijk of het zelfs volledig veranderen. Het huwelijkscontract is dus een absolute must en uitstekend instrument in het kader van uw familiale vermogensplanning.
Heeft u reeds een huwelijkscontract en behoudt u graag de zekerheid in de toekomst, vraag ons dan om een nazicht.
Wij zorgen voor een contract dat het beste aansluit bij uw specifieke familiale situatie.
Wenst u na het lezen van deze tekst meer concrete informatie, maak gerust een afspraak.